Rökning och utseende

Den gamla bilden av Hollywoodstjärnor och modeller som röker betraktades en gång i tiden som sexig och glamorös; Marlene Dietrich i svartvitt med röken som elegant snirklar sig upp, James Dean med ciggen obekymrat i mungipan och Audrey Hepburn i åtsittande klänning och en lång cigaretthållare är alla kultbilder av de vackra och berömda. Idag är attityden en helt annan och runt om i världen blir rökandet alltmer förbjudet. Anledningen till att man inte längre får röka på restauranger och caféer har framförallt med hälsan att göra, men också då cigarettrök kan vara extremt störande för omgivningen.

En annan anledning till att rökandet har negativa konsekvenser är att det försämrar utseendet på den som röker ganska radikalt. Rökare får oftare sämre tänder, rynkigare hy och problem som gula naglar och dålig cirkulation. Inga roliga saker, med andra ord!

Varför blir rökare rynkiga?

Orsaken till att rökare åldras i förtid är framförallt att rökning ger försämrad elasticitet i huden. När man röker eller solar bryts kollagenet, det ämne sån bibehåller spänsten, ner med ökade rynkor och ett mer insjunket utseende som resultat. Den försämrade cirkulationen gör också att syre inte tillförs huden på samma sätt, varav rökare ofta får en blek och grådaskig hudfärg. Många rökare får också extra många vertikala rynkor runt munnen då sättet man håller cigaretten mellan läpparna skapar dessa streck.

Man skulle kanske kunna säga att inga av de här konsekvenserna är direkt farliga för hälsan men faktum är att ingen människa tycker att det är kul att åldras snabbare än nödvändigt. Att inte ha en frisk lyster över sig påverkar också det intryck man gör på andra människor och kan påverka både yrkeslivet och de sociala kontakterna.

Kroppens åldrande

Även resten av kroppen åldras snabbare när man röker och ett vanligt problem som rökare får är försämrad cirkulation och högt blodtryck. Det leder lätt till åderbråck, varav framförallt benen får en massa krokiga vener som sticker ut och som får rökaren att hänga in shortsen eller den korta kjolen i garderoben på en gång. Det finns mycket effektiv åderbråck behandling för att bli av med problemet men om man vill ha ett permanent resultat är det en god idé att fimpa så snabbt som möjligt.

Precis som ansiktet så blir även rökarens kroppshud rynkigare och slappare och det är inte ovanligt att en 40-årig rökare har hud som en 70-åring, vilket inte är något som är lätt att åtgärda.

Avslutningsvis så får rökare en allmänt sämre munhygien och det kan leda till tandlossning, vilket i sin tur radikalt förvärrar kvaliteten på ens leende. Med andra ord så är det inte bara den fysiska hälsan som försämras med rökning, den leder också till ett oattraktivare yttre.