Så slutade jag röka

Att sluta röka eller inte sluta röka…? Borde inte vara en fråga för dig, att ha som mål att sluta är ju snarare en självklarhet.

Hur farligt är det att röka?

Alla argument för att sluta röka som går ut på att skrämma dig har ju uppenbarligen inte funkat. Du vet att dina organ tar stryk, att rökning orsakar cancer och död o.s.v.

Så varför skulle du hux flux bry dig om det nu? Du är ju redan så dum att du fortsätter röka trots de höga riskerna för din hälsa, det är ju redan fastslaget. Du investerar dina surt förvärvade pengar i rök och dålig andedräkt. Du vet att du kan få alla möjliga lungsjukdomar och hjärtproblem.

Men samtidigt så vet jag att du inte är så förfärligt dum, för du läser denna text som helt uppenbart handlar om att sluta röka, så det finns hopp.

Värdera ditt liv

Oavsett vem du är så borde du värdera dig själv högre än du gör. Du är värd en bättre framtid och framför allt är folk i din omgivning det. I Bibeln står det ”Älska din nästa som dig själv”, att röka är ju klart och tydligt inte förenligt med kärlek till varken dig själv eller kärlek till någon annan.

Sidoröken som kommer från cigaretter skadar andra och är mycket giftig. Den orsakar också cancer och andre sjukdomar för icke-rökare, som dessvärre ofta är barn.

Man kan inte mena att man bryr sig om andra och fortsätta att utsätta dom för passiv rökning. Det kan ju faktiskt vem som helst förstå.

Du är i ett beroende

Sluta inte röka förrän du är fast besluten att sluta. Arbeta på dig själv istället, satsa på att motivera dig själv att inte vara en rökare något mer.

Nikotin är starkt beroendeframkallande. Du som röker är därför maxat nikotinberoende efter varje cigarett. Det betyder ju i praktiken att när du tillför nikotin till kroppen så kommer du att ha som mål efter ca två-tre timmar att få nytt nikotin till din kropp. Om man då väntar länge på sin nästa nikotinkick så blir kroppen rastlös, du kanske får huvudvärk, koncentrationssvårigheter osv. Att hålla på och dra ner på cigaretter låter bra, men är mer som en utdragen tortyr mot dig själv. Det är därför det är bättre att sluta röka för alltid när man slutar, då bryter du ditt beroende .

Du kan faktiskt sluta

Var helt redo, sen ska du lova dyrt och heligt att detta är din allra sista cigarett, och så röker du aldrig igen.

Något som irriterade mig när jag var en rökare var att jag kände att jag inte kunde bestämma över mitt eget begär och kropp, jag var som en slav till mitt eget beroende. Jag slutade för alltid den 27 december 2007. Då tänkte jag, ”jag behöver bara strunta i nästa cigarett”.

Du kan också sluta röka!