Sluta röka – så lyckas du

När du bestämmer dig för att sluta röka är det tveklöst viktigast att du faktiskt vill sluta! Om du egentligen inte vill lägga av med cigaretterna är chansen för att lyckas minimal. Cigaretter är mycket farliga för hälsan och ändå så går de att köpa i varje liten tobaksaffär, mataffär eller i många fall även postombud. Rökning kan inte bara leda till att du får en dålig andedräkt eller att du får missfärgade tänder. Rökning är faktiskt den främsta orsaken till lungcancer.

Vill det sig riktigt illa kan du eller en närstående till dig dö av rökningen. Att förlora en närstående kan vara fruktansvärt svårt och i sorgen måste man även se till att vara stark nog för att ordna med bouppteckning och andra viktiga papper. Det finns företag som hjälper dig på vägen för att klara av sorgeprocessen så bra som möjligt, men naturligtvis är det bäst om man kan undvika att hamna där från första början. Om du eller en närstående röker är det alltså dags att försöka ta tag i problemet, göra något åt det och lägga cigaretterna åt sidan föralltid.

Sluta röka

Att sluta röka kan låta som en enkel uppgift för den som inte är rökare, men sanningen är att det kan vara otroligt svårt och en process som man kommer misslyckas med många gånger, innan man väl lyckas! Här nedan finner du tips på hur du kan bli rökfri för gott eller hur du kan hjälpa andra som vill sluta röka.

1. Bestäm ett datum – Det första du ska göra när du vill sluta röka är att bestämma ett datum då du ska vara helt rökfri. Det kan t.ex. vara 2 veckor framåt i tiden. På så sätt hinner du psykiskt förbereda dig på ett bättre sätt och kan även trappa ner rökandet inför slutdatumet.

2. Vad betyder rökningen för dig? – Försök att anteckna när och varför du väljer att röka. Är det cigaretten på morgonen som känns viktigast? Är det när du är extra stressad eller kanske när du är glad/ledsen? Genom att skriva ner kan du förbereda dig bättre.

3. Undvik platser – I början kan det vara bra för dig att undvika platser där du blir extra röksugen. Det kan t.ex. vara på uteserveringen en varm sommardag eller på krogen tillsammans med vänner. Ta reda på vilka platser och situationer som du kopplar främst till rökning.

4. Släng allt – När du har bestämt vilket datum som du ska sluta röka är det dags att bli av med allt. Senast den sista dagen före slutdagen ska du ha gjort dig av med alla cigaretter, tomma förpackningar, tömt askkoppar och slängt tändare. När du inte ser dessa föremål är det lättare att hålla sig borta.