All sluta röka

De flesta rökare funderar då och då på att sluta med sin ovana, men sanningen är att det verkligen inte är det lättaste. Det finns många anledningar till varför just rökning är så svårt att lägga ner, men de flesta är överens om att det är en kombination av det fysiska, beroendet av nikotin, och det psykiska i och med njutningen. Rökare uppfattar ofta att en cigarett kan verka både stimulerande och avslappnande och för många är det just det som är problemet. Hur mycket experterna än insisterar på att det bara tar tre dagar att bli av med det fysiska beroendet så är rökandet så mycket mer än det.

Som tur är så finns det mycket hjälp att få för den som vill sluta, men det viktigaste är att man verkligen vill. Det finns inga fakta, mutningar eller utskällningar i världen som kan få en rökare att fimpa en gång för alla; precis som med allt beroende måste rökaren själv vilja sluta och därmed acceptera hjälp.

Ett bra forum för att hitta hjälp är internet och Sluta röka linjen är en alldeles utomordentlig plats att börja. Här kan man finna massor av information i ämnet och man kan också ställa frågor, lära sig vad som händer i kroppen när man slutar, införskaffa material åt sitt företag eller chatta med personer som kan ge stöd och råd. Men, som sagt, det handlar om att själv vilja ta emot hjälp för att det ska fungera. Man kan också få hjälp med att sluta snusa på samma hemsida.

Ett av de många orosmomenten för människor som vill sluta röka är hur det skall gå med vikten. De flesta har säkert hört att det inte är ovanligt med en rejäl viktuppgång om man lägger ner rökandet och det är väl knappast något åtråvärt. Sanningen är dock en helt annan; om man bara är lite uppmärksam så behöver det inte bli något problem. Det som händer med före detta rökare är att de ofta upplever att de inte har någonting att göra då cigaretten försvinner och att man istället för att få sitt nikotinbehov tillfredsställt söker sig till andra njutningar och stimulantier. Detta innebär ofta godis och chips liksom ett allmänt småätande, men är man bara medveten om det brukar det inte orsaka några större problem. Man kan bestämma sig för att göra något annat när suget kommer, kanske ta en promenad eller ringa en kompis, så att man koncentrerar sig på något annat.

En annan bra idé är att se över när man är som allra mest sugen på en cigarett. Det vanligaste är efter maten men också om man dricker kaffe eller alkohol eller om man precis fått en chock. Om man är medveten kan man också förbereda sig för dessa stunder, och återigen distrahera känslorna och suget med promenader, små belöningar som en omgång spel på datorn eller kanske ett samtal med någon vän. Positivt tänkande är mycket motiverande och alla, precis alla, kan sluta röka om de vill.