Cigaretternas framtid

Cigaretternas framtid i Sverige är inte ens längre särskilt oviss. De kommer förmodligen att förbjudas helt både i Sverige och i vissa andra länder inom en snar framtid. Idag är det snart inte tillåtet att röka på uteserveringar tror experterna. Förmodligen kommer ett nytt förslag till lagstiftning inom tobakslagen att förbjuda cigarettrökning även på busshållplatser i i entréer till offentliga byggnader. I dagarna förbjöds cigarettrökning till och med på de flesta av svenskarnas favoritstränder I Thailand. Det känns vettigt, med tanke på hur många av rökarna som fimpar rätt i den vackra korallsanden. Rökförbudet på restauranger har i flera länder funnits i ett trettiotal år, i andra länder saknas det helt. Vad Beträffar Europa har synen på rökning inte en gemensam bas. I många länder är det exempelvis helt naturligt att röka både i hemmet och i bilen, och på så sätt låta de kommande generationerna bli passiva rökare från födseln.

Minskad rökning i nytt förslag

När det handlar om ett nytt förslag från regeringen så vet vi att förslaget ska passera en hel del instanser innan det kan klubbas. Alla ska få säga sitt. Men man glömmer bort att många av de som idag utsätts för passiv rökning, eller luras in i rökning tidigt inte är är myndiga och inte kan påverka ett politisk regeringsbeslut. Det är inte konstigt att unga människor vänjer sig vid att protestera utanför det politiska systemet. Barnen kan dock fortfarande tyvärr inte välja. Röker föräldrarna i deras närhet, är de också rökare. Det spelar ingen större roll om rökaren ställer sig under köksfläkten eller inte. Många lägenhetsinnehavare är i sin tur drabbade av just passiv rökning genom att cigarettrök färdas genom ventilationssystem till den egna lägenheten, eller förs in via ett öppet fönster eller en balkongdörr. På så sätt är möjligheterna att vädra ut rök i stort sett obefintliga för en del. Vad det nya förslaget går ut på är helt klart en minskning av den passiva rökningen. Minskar rökningen på offentlig plats ännu mer, kommer antalet cigaretter som tänds att minska.

Rökning och dess estetik

Det är allmänt känt att tobaksbruk och sämre tandhälsa hör ihop. eltandborste kan visserligen hjälpa en användare till bättre tandhälsa och ett bättre utseende på tänderna en en vanlig tandborste som inte kommer åt lika bra. En rökare får dock alltid nikotinfläckar och skador på cirkulationen i tandköttet vilket förfular utseendet. En snusare, eller tobakstuggare får helt synliga missfärgningar på tänder och tandkött. Där tandborsten, specialtandkrämen, floursköjningen och tandtråden bygger upp, river tobaken ned igen och förstör. Även huden får skador av tobaksrök. Synliga skador, som gråaktig och torrare hud, med flera rynkor och linjer runt munnen än normalt för åldern är ett tydligt kännetecken på en rökare som varit aktiv en längre tid. Där hjälper inte krämer, ansiktsbehandlingar och kurer mer än för en stund, som en mindre reparation av det rökningen bryter ned i hudens ytskikt. Använder du parfym för att du vill dofta trevligt? Är du då rökare kan du genast sluta med det eftersom cigarettrök har en unken lukt som helt överröstar andra dofter du bär.