Ekonomiska fördelar med att sluta röka

Man kan inte bortse från att det finns flera fördelar med att sluta röka. För det första mår kroppen bättre, för det andra slipper man oroa sig för att lukta rök och för det tredje kan man ofta också uppleva ekonomiska fördelar med ett rökstopp.

Att sluta röka kan vara jobbigt

Man ska inte sticka under stol med att det kan vara jobbigt att sluta röka. Många har rökt under nästan hela sin uppväxt, och kroppen blir beroende. Det handlar inte bara om att kroppen upplever sig må bättre om den får nikotin, utan också om att det plötsligt kan bli psykiskt jobbigt att stå där med kaffekoppen utan en cigarett. Det kan bli tråkigt att gå på krogen utan att kunna röka med sina vänner och rökrutan på jobbet är plötsligt inget som behöver besökas längre. Men det finns en hel del fördelar med att sluta röka, och om man har en ekonomi som redan är i botten kan ett rökstopp göra underverk, speciellt om man tidigare har rökt stora eller mycket stora mängder varje månad.

Möjlighet att låna pengar igen

När man röker går en hel del pengar åt till att köpa cigaretter, det kan man inte förneka. Ofta blir det flera hundra kronor i veckan som går upp i rök. Det finns dock betydligt roligare saker man kan göra för pengarna. Om cigaretterna har lett till att man hamnat i skuldfällan kan man många gånger bli av med sina skulder när man får en utgift mindre. När skulderna försvinner får man sedan möjlighet att låna pengar igen. Kanske kan man ansöka om ett lån genom Sambla för att åka iväg på den där skidresan man så länge drömt om? Eller så kan man köpa den där efterlängtade bilen?

Att belöna sig själv

När man upplever rökstoppet som allra jobbigast kan det vara klokt att se till att belöna sig själv. Det finns många sätt att göra detta på. Det kan till exempel handla om att man med sina nya ekonomiska möjligheter köper lite nya kläder eller kanske åker på en resa. Man kan också kosta på sig en tandblekning för att få bort den gula nyans som cigaretter skapar.

Det kan ofta kännas viktigt att göra något annat istället för att röka. Det kan till exempel handla om att man köper en ny mobiltelefon att knappa på istället för att lockas till en cigarett. Man kan också börja träna för att fördriva tiden på kvällarna om man upplever att det är då man rökt allra mest. Genom att ge sig själv bättre ekonomiska förutsättningar blir det också lättare att hålla sitt rökstopp under en längre tid, utan att man lägger till med andra, hälsofarliga laster istället.