En bra app för att fimpa

Förr i tiden när en person ville sluta röka fanns det väldigt begränsade möjligheter till att hitta stöd och bli motiverad förutom ens egna nära och kära. Visst kunde man prata med sina kompisar och kollegor och det fanns psykologer och läkare som kunde hjälpa till när det blev lite tufft men allt detta krävde att man bestämde träffar och kanske till och med betalade dyrbara slantar. Man kunde också införskaffa självhjälpsböcker och från USA kom trender som nikotintuggummin och hypnos terapi.

Idag finns det mycket mer hjälp att tillgå, inte minst på grund av teknikens under och det fantastiska internet. Det finns stödsidor i sociala media där man kan samtala och stötta varandra över hela jordklotet och man har tillgång till denna hjälp dygnet runt. Man kan ge varandra utmaningar och sluta i grupp, trots att man ofta är fullkomliga främlingar.

Det finns också ett stort antal appar att ladda ner på datorn eller mobilen och idag så har Vårdguiden en alldeles förträfflig app för att sluta röka som man kan få enormt mycket hjälp ifrån. Inte nog med att man kan få massor av tips om hur man kan gå tillväga så har man dessutom en virtuell medhjälpare, Petra, som fungerar som en slags virtuell coach.

En fantastiskt bra motiverande funktion på denna app är att den beräknar hur mycket man tjänar på i långa loppet genom att inte röka. Efter att man uppgett hur mycket man normalt rökt dagligen sätter den genast igång med att kalkylera hur mycket man har tjänat in varje dag, och ger sedan roliga och praktiska förslag på vad man kan göra för dessa slantar. Det kan handla om allt från en cykel till en resa, beroende på hur länge man varit rökfri.

Denna app berättar också vad som händer med kroppen när man slutar röka. Dag för dag, timme för timme kan man läsa om de många fördelarna med att vara rökfri och det är intressant att se hur kroppsorganen återhämtar sig relativt snabbt. Till och med de som rökt i många årtionden upptäcker att man inom en ganska kort tid avsevärt minskar risker för cancer, hjärtsjukdom och blodproppar liksom ökar konditionen genom det förbättrade syreupptaget.

Varför inte börja med att helt enkelt ladda ner appen och se hur den fungerar – det kan vara början på resten av ett mycket friskare och rikare liv!