När ska man sluta?

Även om svaret på när det är bäst att sluta röka är ”alltid” så finns det dock vissa tider som gör processen enklare än andra. Ett bra exempel på det är under semestern då man enligt vissa experter är mindre stressad då och har lite bättre koll på vad man gör.

Ett annat bra tips är att planera väl inför rökstoppet. Man kan till och med skriva en lista med olika stödpunkter, som till exempel vilka personer i ens omgivning som kan vara mest stödjande och motiverande där det känns lite tungt. En annan viktig punkt att skriva ner är när man är som mest frestad att röka. För de flesta är detta kopplat till mat och dryck, men det kan också vara så att man har vissa rutiner som behöver brytas, som att till exempel ta en cigg när man väntar på bussen eller när man kommit hem från jobbet.

Många av svårigheterna när det kommer till att sluta röka har att göra med vanor. Rökning är en klassisk ovana som, i likhet med att bita på naglarna, är något man ofta gör omedvetet. Om man ser över sina vanor kan man ofta hitta ett mönster och gör man det blir det lättare att bryta.