Passiv rökning

Som vi alla vet så är rökning skadligt, inte bara för rökaren utan även för de som finns i omgivningen, både inom- och utomhus. Många rökare tänker inte på att personerna bakom i en kö eller på

En cigarett i en hand

busshållplatsen faktiskt drabbas mer av röken än vad de själva gör. Röken som sprids innehåller 4000 ämnen som framkallar cancer och är giftiga. Rökaren får i sig en fjärdedel av röken från cigaretten medan resten, den så kallade sidoröken, sprids ut till omgivningen som får i sig resten av de mest skadliga ämnena. Detta är något som alla rökare borde tänka på när de står och väntar på bussen eller i kön till bankomaten, men tyvärr så gör inte många det.

Utöver att röken skadar andra så finns det mycket mer en rökare bör tänka på, nämligen sina tänder, sin hud, sitt hår och mycket mer. rökare behöver ofta tandreglering eftersom tänderna förstörs. En rökare märker oftast inte av att tänderna tar skada på grund av den kärlsammandragning rökningen ger vilket medför att blodcirkulationen försämras. En inflammation i munhålan märks därför inte lika tydligt som hos en icke rökare. Även passiva rökare kan få hål i sina tänder och mest drabbade är barnen som växer upp. De som är passiva rökare har försämrad salivutsöndring, sämre förmåga att få saliven att neutralisera syran i munnen, ett lägre ph-värde och fler bakterier. Många rökare tänker säkert bara att det är han eller hon som skadas, inga andra, men så är inte fallet. Annat som tar skada är hår, hud, naglar med mera. Huden åldras fortare än hos en icke rökare och naglarna är oftast gula. Man får ofta akne och rynkor och detta beror på den dåliga blodcirkulationen. Kvaliteten på håret försämras också. Tänk på detta, du som röker. Det är bara du som kan avgöra ditt eget öde, men snälla, lägg inte andras öden i dina händer.

Bötfäll rökare

Skylt med förbud att röka

Rökning behöver stoppas på fler platser och detta bör även inkludera rökning på balkonger. En rökare får inte röka på balkongen om det medför att andra utsätts för röken. Som rökare måste man tanka på vad man utsätter andra människor för. Att man själv tillåter sig att skada sin egen kropp må vara okej, men det bör därmed inte ge rätten att skada andra. Passiv rökning medför att människor i rökarens närhet riskerar att få kroniska besvär i luftvägarna, astma, allergi, lungcancer, KOL eller till och med hjärtinfarkt. Barn är tyvärr de som är mest utsatta när det gäller dessa sjukdomar då de är mer mottagliga för skadorna som röken medför. Rökare måste börja visa mer hänsyn till andra. Rökstopp behöver sättas upp på fler platser och även ge böter för de som inte bryr sig. Man kan också installera rökrutor där rökare kan röka utan att skada andra människor. Det allra bäst vore dock om vi kunde få stopp på denna skadliga drog som årligen tar många människors liv. Inte bara rökarens egna liv utan även de som drabbas av passiv rökning.