Rökningens effekt på huden

Många är medvetna om rökningens skadliga påverkan på lungorna, men många vet inte att även huden drabbas. Forskning har visat att hudens åldrande påskyndas. Det innebär fler och kraftigare ålderstecken som kan behöva åtgärdas med plastikkirurgi. Om du vill bibehålla ditt utseende bör du fundera på att sluta röka.

Varför rökning åldrar huden

Undersökningar tyder på att syrebrist är en faktor som gör att huden snabbare blir rynkig och förlorar sin friska färg. Den som har rökt i många år kommer få de mest tydliga effekterna. I Shanghai Skin Disease Hospital har det genomförts forskning där rökare har jämförts med en kontrollgrupp. Resultaten visade att rökare hade lägre syrehalt i ansiktshuden, samtidigt som temperaturen i huden ökade. Deras slutsats är att just ständiga förändringar i syrehalt och temperatur är skadligt för huden och får den att åldras i förtid.

Vilka är de mest tydliga effekterna?

Påsar under ögonen, veck mellan mun och näsvingar och rynkor i ansiktet är några av de mest vanliga ålderstecknen. För den som rökt i många år går det inte att omedelbart vända alla negativa effekter genom att sluta. En del av de ålderstecken som påverkar utseendet allra mest kan behöva åtgärdas med plastikkirurgi från en ledande klinik. Chansen finns att bli av med en del av det åldrande som rökningen ställt till med och bättra på sin självkänsla. Rökning under bara fem års tid riskerar att ge ett så noterbart åldrande av huden att det kan behövas plastikkirurgi för att bli av med rynkor och veck som bildats.

Råd för att minska rökningens negativa effekt

Allra bäst är givetvis att sluta helt med rökning. Förutom effekterna på huden är hälsoeffekterna i stort så skadliga att du bör göra allt i din makt för att försöka sluta. Numera finns gott om hjälpmedel som nikotinplåster och nikotintuggummin. Därför går det lättare att hantera suget efter nikotin och förhoppningsvis bli av med tobaksrökandet för gott. Under tiden du försöker sluta röka blir det extra viktigt att ta hand om huden. Med rätt hudvård går det att minska behovet av plastikkirurgi eller kanske undvika det helt. En bra lösning är att satsa på hudvårdsprodukter som tillför fukt och som fungerar mjukgörande.

Plastikkirurgi för rökare

Huden i ansikten är ofta den som tagit mest skada av rökningen. Lämpliga ingrepp kan vara ansiktslyft, pannlyft eller ögonlocksplastik. Det är väldigt individuellt hur personer åldras och även hur vi drabbas av osunda vanor som rökning. Ett bra första steg är att besöka en klinik för att få konsultation. Plastikkirurgin har utvecklats och nuförtiden går det att hantera de flesta problemområden och uppnå de resultat som du är ute efter. Kom dock ihåg att det fortfarande är viktigt att sträva efter att sluta röka och gärna försöka äta mer hälsosamt.