Rökningens effekt på lungorna

Alla vet vid det här laget att rökning ökar risken för lungcancer och en rad andra lungsjukdomar, som astma och KOL. Det beror på att man inte bara drar ner nikotin i lungorna när man röker, utan en rad andra farliga ämnen som följer med röken, som tjära och radon. Men rökningen påverkar också lungorna på andra sätt, som är mer påtagliga och som märks direkt, inte bara långsiktigt.

Vid rökning skadas till exempel lungblåsorna, eller alveolerna, i lungorna. Det är via lungblåsorna som kroppen kan ta upp syret vi andas in, och transportera bort koldioxiden vi andas ut. När dessa lungblåsor skadas försämrar det med andra ord kroppens förmåga att ta upp syre i blodet. Dessutom försämras de röda blodkropparnas förmåga att transportera runt syret i kroppen. Detta, i kombination med att nikotinet påverkar hjärtat till att slå snabbare, gör att rökare får sämre kondition och lättare blir andfådda än icke-rökare.

Rökning kan på det sättet göra att sysslor och aktiviteter som för andra bara skulle vara måttligt ansträngande, som städning, blir mycket tunga för rökare. Om du röker eller precis har slutat kan det därför vara skönt att få hjälp med tyngre städningsprojekt, som flyttstädning. Du kan enkelt söka efter hjälp med flyttstädning i Lund eller andra svenska städer på Qleano.se. Det bästa du kan göra är dock självklart att sluta röka, så att du orkar städa själv nästa gång du ska flytta.