Sluta röka och förbättra din tandhälsa

Många känner till att rökning är cancerframkallande och kan ge hjärt- och kärlsjukdomar. Men rökning är också skadligt för din munhälsa. Rökare har större risk att drabbas av tandlossning, missfärgade tänder och dålig andedräkt.

Genom att besöka Södertandläkarna har du möjlighet att förbättra din tandhälsa och få vackra och naturligt fungerande tänder. Södertandläkarna använder sig av en panoramaröntgen som är mycket effektiv vad gäller planering och översikt av din behandling. Du kan också få hjälp av deras Volymtomograf som visar tredimensionella bilder av dina käkar och tänder.

Sluta röka för hälsans skull

Att röka ger en mängd olika hälsoproblem, som skador på kärlen, KOL, cancer och många fler negativa effekter. Varje år avlider 6 400 personer i förtid på grund av direkt rökning, medan 200 avlider med indirekt rökning som orsak. Indirekt eller passiv rökning innebär att människor i närheten av rökaren inhalerar röken. Rökare bör alltid undvika att utsätta andra för cigarettrök, och det är särskilt viktigt att inte röka inomhus.

Cigaretterna bildar tjära och kolmonoxid när de är tända. Båda av dessa biprodukter är hälsovådliga, i synnerhet kolmonoxid som kan binda sig vid kroppens röda blodkroppar och på så vis hindra syre från att absorberas i kroppen. Syrebristen leder till försämring av kroppens funktioner, samt till celldöd. Cigaretter innehåller också nikotin som drar ihop blodkärlen men som också verkar lugnande och uppiggande, vilket är orsaken till att många “självmedicinerar” sin stress genom att röka.

Många fördelar med rökstopp

Om du väljer att sluta röka kommer din allmänhälsa att förbättras rejält, då din risk för att drabbas av sjukdomar blir mindre. Du behöver inte heller känna dig beroende av nikotin och hela tiden ta rökpauser. Rökstopp är förstås också bra för ekonomin, då det är dyrt att röka. Du kan spara upp till en månadslön eller mer (beroende på hur mycket du röker) genom att sluta med beroendet. Fördelen med ett rökstopp är att du också inte behöver oroa dig för att utsätta andra, som barn eller husdjur, för passiv rökning.

Skadligt för tänderna

Via forskning har det gått att belägga att det finns ett samband mellan tandlossning och rökning. Enligt två studier som utförts vid Tufts Universitet i Boston blir risken för att tappa tänder fördubblad för rökare jämfört med icke-rökare. Den som röker får också tandlossning tidigare. Rökning ger sämre blodcirkulation och bleker tandköttet. Det gör det svårt att upptäcka tandköttsinfektioner då tandköttet blir rödare vid inflammation. Nedsatt blodcirkulation gör även att sårläkning går långsammare.

Förutom alla rent hälsomässiga nackdelar ger rökning missfärgade tänder, vilket inte går att åtgärda med tandborstning. Missfärgningen kvarstår ändå och det kan krävas professionell tandblekning för att reparera skadorna. Rökningen ger mer tandsten och plack i munnen vilket kan ge karies med hål och akut tandsmärta. Rökning kan även ge tillbakadraget tandkött, vilket gör dina tänder sårbara för ilningar och skador. Vid svåra fall kan tandläkare behöva rätta till problemen kirurgiskt. När tandköttets vävnader eroderar blir rötterna oskyddade och förtäring av varma och kalla drycker kan ge svåra ilningar.