Vad är ett nikotinplåster?

Ett av de många sätt som hjälper vissa med att sluta röka är så kallade nikotinplåster. Eftersom den rent fysiska abstinensen efter att man slutat röka framförallt handlar om nikotin kan man med ett sådant lura kroppen att tro att den röker genom att ge den små doser av detta medel.

Ett nikotinplåster ser ut som ett vanligt litet plåster och man sätter det direkt på huden. De går att införskaffa på apotek och är receptfria men man bör vara försiktig med eventuella biverkningar och därför noga läsa instruktionerna En vanlig biverkning är att huden under och runtom plåstret kan bli irriterad och börja klia men det finns också svårare biverkningar som migrän och hjärtflimmer. Är du nybörjare är det därför bra att vara lite försiktig tills du vet att du verkligen tål nikotinplåstret.

En liknande metod är att tugga nikotintuggummi som i princip fungerar på samma sätt. För vissa känns det bättre eftersom det dessutom hjälper till att klara av själva (o)vanan med att göra någonting med munnen hela tiden. Vill man få ut varenda minsta spår av nikotin i dessa tuggummin får man räkna med att det tar ungefär en halvtimme.