Vad händer när man slutar?

När man väl har fattat beslutet att sluta röka och fimpat den där allra sista cigaretten kan det vara både roligt och motiverande att få veta alla fördelar med detta. Detta hjälper Hjärt- och Lungfonden gärna till med och här följer några av de många positiva aspekter som kommer med ett rökfritt liv.

  • Redan efter tjugo ynka minuter har ens puls återgått till normal nivå. Det kan låta otroligt men längre tid än så tar det inte! Dessutom återfår blodkärlen sin form och därmed ökar blodomloppet.
  • Efter bara ett dygn har man redan minskat risken för både hjärtinfarkt och hjärnblödningar. Detta har att göra med den normala pulsen och de vidgade blodkärlen, som låter blodet flyta fritt fram, liksom den ökade förmågan att ta upp syre i kroppen.
  • När tre månader har gått har mycket hänt. Den allmänna konditionen är bättre med minst 15% utan att man har spenderat en enda timme i gymmet och det blir lättare för kvinnor att bli gravida. Man börjar uppleva smaker och lukter som man sedan länge glömt bort.

Tänk att så mycket kan hända på bara några futtiga månader utan att man gjort något annat än fimpat. Så många belöningar för så lite ansträngning, om man sätter det hela i ett större perspektiv! Dessutom luktar man själv godare, får friskare och klarare hy och normal färg på naglar och fingrar.

Det som också är positivt är att man hela tiden blir friskare och friskare och det tar bara några år för att ha minskat risken för stroke till samma nivå som en person som aldrig någonsin inhalerat en giftpinne. Ju mer man tänker på detta desto lättare är det att hålla sig ifrån cigaretterna!