Bästa sluta röka tipsen

Att sluta röka är allt annat än en enkel uppgift, men om du har tillräckligt mycket vilja och motivation kan du klara av det och påbörja din resa mot ett mer hälsosamt liv. Idag är det allt fler människor som röker än hur det såg ut förr. En av de stora anledningar till detta är helt enkelt för att man är mer informerad om de risker som finns.

Vill du sluta röka? Härligt! Vi stöttar dig hela vägen, men vi vet också att det är en mycket svår uppgift och risken för återfall är ofta väldigt stor, åtminstone i början. Här nedan har vi därför skapat en lista på de bästa sluta röka tipsen. Kom ihåg att det viktigaste är inte om du faller tillbaka med en cigarett eller två under processens gång. Det viktigaste är att du inte ger upp och fortsätter med din plan så fort du har kommit upp i sadeln igen.

Sluta röka – Så lyckas du

Vad är det då man ska göra för att lyckas med rökstoppet? Svaret på den frågan är mycket individuellt. För vissa är det bäst att sluta tvärt, medan andra behöver en nedtrappning innan det totala stoppet. De punkter vi har listat är generella och fungerar dock för de flesta. Kom ihåg att ha alla fördelar med att sluta röka i åtanke, t.ex. att du minskar risken för muntorrhet, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

  • Sätt ett datum för ditt totala rökstopp. Det kan t.ex. vara 2 veckor framåt, så du kan förbereda dig
  • Skriv ner när du brukar röka, varför och vilken tid på dygnet? Det ger en bättre uppfattning
  • Använd ett substitut när du blir röksugen, t.ex. ta ett tuggummi, en frukt, drick vatten eller borsta tänderna
  • När den bestämda dagen har kommit behöver du göra dig av med alla cigaretter, gärna tändarna också
  • Om du inte är hungrig blir röksuget mindre. Se därför till att äta och dricka ordentligt
  • Sysselsätt dig! Den främsta orsaken till att du blir röksugen är för att du är uttråkad

Obs! Om du känner att tipsen ovan inte hjälper dig kan du kontakta vårdcentralen eller ett apotek och ta hjälp av läkemedel. Hos en läkare kan du få receptbelagda mediciner, medan apoteket säljer plåster, sprayer och tuggummin som är specifikt framtagna för den som vill sluta röka. Observera att 18 års åldersgräns gäller på dessa produkter.