Rökning och operationer

De allra flesta vet att det inte är speciellt bra att röka men trots det är det för många svårt att sluta. Men inför en operation kan det vara ett tvång att fimpa cigaretten för gott.

Icke akuta operationer kan skjutas upp

När det gäller operationer som inte är akuta kan de ofta ställas in eller skjutas upp om det visar sig att patienten röker mycket och inte har slutat i tid. Lider man av till exempel artros och ska opereras för det kan det vara klokt att surfa in på sajten www.artros.org för att läsa mer om rökstopp inför operationen.

Rökstopp inför operation

Med rökstopp menar man att helt sluta röka inför en operation och för åtminstone ett par månader efter att operationen utförts. Är det en mer akut operation som planeras in några veckor fram i tiden kanske rökstoppet inte hinner bli så långt som önskat men även ett par veckors avbrott i rökningen innebär flera fördelar när det gäller hälsan.

Vad är farligt med rökning inför en operation

Det är faktiskt inte nikotinet som är det allra farligaste inför en operation utan det är röken som gör skada. Att använda rökavvänjningshjälpmedel med nikotin i är därför i regel inget hinder om man ska opereras.