Sluta röka genom att behålla nikotinet?

Att sluta röka har blivit en mångmiljardindustri på samma sätt som rökningen i sig är det. Det finns mängder av tips, metoder och läkemedel som säger sig kunna hjälpa dig att sluta. Kanske är det bästa sättet att bli av med en dålig vana att ersätta den med en som är mindre dålig? Det finns mycket som tyder på att en nedtrappning till ett cigarettsubstitut är ett av de säkraste sätten att ge upp rökningen på sikt. Att sluta röka är förstås enbart positivt, redan efter några dagar har många av rökningens skadliga effekter mildrats – och det blir bara bättre med tiden.

Cigaretter i all ära, men även den mest härdade rökaren måste nog erkänna att ett gott glas vin slår en cigarett med hästlängder. Hos Vinoteket kan du köpa vin på nätet. De har ett brett sortiment bestående av välsmakande och fina viner från hela världen. Du legitimerar dig med BankID (du måste såklart vara över 20) och får sen vinet levererat till dörren på bara några dagar.

Några av de bättre idéerna för att sluta

Det finns, precis som jag var inne på tidigare, mängder av tips och råd för hur man ska bli kvitt ett rökberoende. Bland de bättre idéerna finns den att börja träna. Studier visar nämligen att träning kan hjälpa till att läka skador i hjärnan som uppstått till följd av nikotinberoendet. Träning innebär i det sammanhanget att du ersätter effekterna av nikotinet med dem av träningen.

Nedtrappning är ett annat alternativ som ofta nämns. Men tydligen är det så att det kan vara ett misstag att trappa ned på rökningen. De som lyckas sluta tvärt är uppenbarligen mer framgångsrika på sikt. Och om du hör till dem som helt tvärt kan sluta och lyckas hålla det är det bara att gratulera. Men för många är det förstås en enorm utmaning att sluta med någonting som uppfyller ett beroende som både är fysiskt och kemiskt. Många rökare skulle säga att rökningen är en ritual lika mycket som ett kemiskt beroende. Själva sysslan att hålla i cigaretten och röka den är tillfredsställande. Till det tillkommer beroendet av nikotin. Men nikotinet ses inte nödvändigtvis som jätteskadligt ur ett hälsoperspektiv. Därför kan den bästa idén för att sluta röka vara att, åtminstone till en början, inte sluta med nikotinet.

Att inte sluta med nikotinet men sluta med rökningen är att inse att man har ett beroende och agera utifrån den insikten. Brittiska NHS menar att det ofta är en dålig idé att helt sluta med nikotin. Nikotin är inte hälsosamt, men kom ihåg att det är själva rökningen som är det mest ohälsosamma. Att fortsätta med nikotin i någon form (tuggummin, spray o.s.v.) gör det enklare att sluta röka långsiktigt. Många menar att en övergång till snus är det absolut enklaste sättet att sluta röka.